Bio // Projecten // Workshops
Max Greyson Bio

Over Max Greyson


Max Greyson @ Hannekesnest

Max Greyson (1988) is een  dichter, theaterschrijver en spoken word performer uit Antwerpen.

 

Sinds 2011 gaat hij heel Europa rond als spoken word performer in internationale, interdisciplinaire muziektheatervoorstellingen van  Roots & Routes en Un-Label. Zo performde hij intussen onder meer op Fabbrica Europa in Firenze, Sommerblut Festival Keulen  en op het Sziget Festival in Boedapest.

 

In 2015 werd hij vice-kampioen Poetry Slam van Nederland, waar hij complimenten naar zijn hoofd kreeg als: de lyricus, de muzikale dichter en de vernieuwer van zinnen. In 2018 sleepte zijn debuutbundel een nominatie voor de Jo Peters Poëzieprijs in de wacht. Het gedicht 'Onscherp' werd in 2018 bekroond met de Melopee Poëzieprijs.

 

Volgens betrouwbare bronnen zou Max Greyson één-vierenzestigste Schots zijn. Vandaar zijn neiging naar de hoogvlakte en een gematigd klimaat.

In oktober 2016 verscheen de debuutbundel 'Waanzin went niet' bij de Arbeiderspers. De bundel werd in 2018 genomineerd voor de Jo Peters Poëzieprijs.

 

Hij schuwt het engagement niet, de wereld niet en de liefde nog minder. Maar voor Max Greyson telt in de allereerste plaats dat zijn gedichten gemaakt zijn van taal. Zijn poëzie is een hartstochtelijk onderzoek naar klank en ritme met als doel een ongenadige stem te vinden die alles en iedereen (ook zichzelf) op de proef stelt. Deze bundel speelt zich af in een stad waar de waanzin van het alledaagse en het bijzondere elkaar verhevigen, en waar de liefde, telkens wanneer ze het gevaar loopt om gegrepen of begrepen te worden, van gedaante verandert.

 

'Hij is een echte dichter, virtuoos en talig.' - Ilja Leonard Pfeijffer

De bundel is te koop als paperback in Vlaamse en Nederlandse boekenwinkels, alsook bij verschillende online boekenverkopers. Hij is tevens als e-book beschikbaar. In september 2017 verscheen de derde druk van Waanzin went niet.

Voyeurs in BXL van De VoyeursSamen met Carmien Michels vormt Max de zakelijke en artistieke leiding van ARType vzw, een kersvers gezelschap dat in 2014 werd opgericht en dat de kruisbestuiving tussen verschillende disciplines stimuleert en het hedendaagse genre slam poetry  vanuit een literair standpunt benadert.   


ARType vzw wil nieuwe, relevante en eigentijdse kunstvormen ondersteunen en in aanraking brengen met elkaar. Ze vertrekt steeds vanuit het gesproken woord, dat zich vervolgens laat beïnvloeden.


In 2015 ging BARTóK in première, de eerste eigen productie van theatercollectief De Voyeurs, een muziektheater-voorstelling met literaire performance, klassieke cello, hedendaagse muziek en live zandkunst.


Op 30 maart 2019 gaat de nieuwe voorstelling Voyeurs in BXL in première. Meer nieuws op de website van De Voyeurs.

Un-LabelMax Greyson is als scenarist en spoken word performer lid van het internationaal danstheaterensemble dat in 2014 de voorstelling 'Verflüchtigung' creërde en toerde in Keulen, Dortmund, Bonn en Darmstadt. 


 In 2016 ontstond  Un-Label, een internationaal cultuurproject waarin  artiesten 7 Europese landen met en zonder  beperking een  artistiek  onderzoek doen naar nieuwe inclusieve en innovatieve  methoden voor de podiumkunsten. Het resultaat zijn workshops in Duitsland, Griekenland en Turkije, en in het voorjaar van 2016 het danstheaterspektakel 'L', dat onder andere speelde in Keulen, Thessaloniki en Istanbul. Bekijk hier de trailer.

Ni Tjeu ni Maître


Twee vrienden die elkaar al jarenlang creatief bestuiven in filosofische zin. Mathieu Engels een chansonnier zonder scrupules en Max Greyson een volbloed podiumdichter. Ze vormen het gelegenheidsduo Ni Tjeu ni Maître, en brengen poëzie en lyriek in een kleinkunstig muzikaal kleedje.  Meer info via maxgreyson@gmail.com.

NiTjeuniMaitre
Max Greyson @ Zomerfabriek
Max Greyson @ Verflüchtigung Keulen

Workshops


Max Greyson geeft sinds enkele jaren workshops taalcreativiteit, poëzie, slam poetry en podium in middelbare scholen en aan volwassenen. Daarvoor werkt hij samen met educatieve organisaties zoals Urban Woorden, Talenacademie, Wisper en Creatief Schrijven. 


Het dichterscollectief Eigen Wolk Eerst uit Antwerpen biedt workshopreeksen aan op maat. Ook individuele workshops en cursussen zijn mogelijk.


Door enthousiasme en openheid wil Max Greyson je taalspier of die van je leerlingen strekken en losmaken zodat ze daarna zelf op weg kunnen met pen en papier en op het podium. Op die manier kan iedereen een eigen stem zoeken, vinden en ontwikkelen.


Aarzel niet om contact op te nemen voor tarieven en  boekingen.

Foto header door Nana Ramael. Cover bundel door Carmien Michels, omslagontwerp door Steven van der Gaauw. Affiche BARTóK door Wide Vercnocke, foto's 'Un-Label' door Uwe Nimmrichter, 'Art is in the act of creation' door Lulu O, foto Zomerfabriek door Mike De Ridder en foto 'Verflüchtigung' door Meyer Originals.

Alle rechten op tekstmateriaal © Max Greyson